Titanium voor molens?

Inmiddels al een tijdje op de markt, maar mij nu pas opgevallen is de Penn Affinity molen serie. Deze molens (volgens de Penn website in de maten 7000 en 8000 (LC = large capacity)) hebben als “nieuw” materiaal voor de hoofdas titanium. Nou zijn er meer fabrikanten die de beugels van titanium maken. Maar volgens mij is dit de eerste keer dat dit materiaal ook in het binnenwerk van een molen wordt toegepast. Van de website van Penn werd ik helaas niet veel wijzer, maar collega-blogger de vissende Mol bleek een zeer mooie en uitgebreide bespreking van de molen te hebben. Inclusief zeer informatieve foto’s. Daar kom ik later nog op terug.Wat zijn nou de redenen om titanium als hoofdas materiaal te gebruiken? Ten eerste heeft titanium een relatief lage soortelijke dichtheid (ρ), 4,5 gram/cm3. Zeker ten opzichte van roestvast staal met een dichtheid van ongeveer 8,0 g/cm3. De E-modulus (stijfheid, E) is wel aanzienlijk lager: 120 tegen 200 GPa voor RVS. Dus het verschil is niet erg groot als het gaat om stijfheid per dichtheid (E/ρ).

Maar de vloeigrens van titanium ligt wel op een bijna vijf keer zo hoge waarde (950 MPa) als voor RVS (200 MPa). Dat betekent dus dat er veel meer kracht nodig is om titanium (permanent) te vervormen dan voor RVS. In combinatie met de lage dichtheid zal dit dus een van de redenen geweest zijn om dit materiaal te selecteren.

De foto van de binnenkant van de Affinity van “de vissende mol”.

Een andere reden zou de corrosiebestendigheid kunnen zijn, die voor titanium legeringen zeer hoog is. Zeker in een zout milieu. Helaas blijkt dat de afdichting van de molen niet overal optimaal is, zie ook de review van de vissende Mol. Hierdoor kan er zout water in het huis komen. Dit heeft weer tot gevolg dat er water tussen de hoofdas en de inbedding zou kunnen komen. Hierdoor zou corrosie extra snel kunnen gaan of de andere materialen makkelijker aangetast kunnen worden.

 

Een nadeel van titanium is de relatief hoge prijs. Vooral voor een molen met zoveel speciale eigenschappen kan een flinke hoeveelheid euro’s gevraagd worden. Nu blijkt het met de prijs redelijk mee te vallen, zeker als je het met andere dure merken vergelijkt zoals Shimano. Bij Henk Koster kost de molen bijna €170, bij Raven is deze molen te koop voor €149.

Koudvorm proces van Shimano spoelen, pagina 5, catalogus 2011

De vissende Mol maakt trouwens wel een klein foutje in zijn bespreking van de molen: hij schrijft dat hij denkt dat de spoelen gegoten en vervolgens CNC gefreesd zijn. Maar in de eerste zin van de specificaties bij Penn staat al: “cold forged“. Dit betekent koud gesmeed, dat ook door bijvoorbeeld Shimano (zie plaatje) gedaan wordt. En ook bij drankblikjes. De spoelen zijn ook veel taaier, waardoor breuk door bijvoorbeeld gietfouten voorkomen wordt. Ik geloof ook niet dat er daarna nog veel nabewerking nodig is, behalve dan een ets/beitsbad voor de verf of het anodiseren.

Kortom, een interessante nieuwe toepassing van titanium! En tot slot: de vissende Mol, hartelijk dank voor de bespreking!
Elke dag een nieuwe aanbieding bij Raven

This entry was posted in Molens, Ontwerp, Producten and tagged , , , , . Bookmark the permalink.