Materiaalkundig grapje…

Met enige verbazing zag ik dat er een nieuwe serie Rozemeijer molens op de markt is gekomen met de welluidende naam “Burner“. Nou is dat op zich niet zo verbazingwekkend, ware het niet dat er op de rotor staat: 100% aluminium! Dat is natuurlijk marketingtaal voor heul veul kwalitait. Maar verkeerd blijft het wel. Ten eerste mag ik aannemen dat de onderdelen gelakt en/of geanodiseerd zijn. Dat is dus al meteen niet meer 100% aluminium (want een verf is geen metaal). En ten tweede kun je niet van 100% aluminium spreken. Het zuiverste dat je kunt krijgen, bijvoorbeeld hier bij Alfa Aesar is 99,97% zuiver en ook nog eens verschrikkelijk duur. Wat in de buurt komt qua samenstelling is het aluminium dat je voor folie in de keuken en voor andere etenswaren gebruikt, oftewel AA1050 (99,5% zuiver) of AA1100 (99% zuiver). Helaas kun je daar constructief weinig mee beginnen omdat het niet sterk is en heel zacht. Wat is er dan wel gebruikt voor deze molens? Mijn vermoeden is een aluminium uit de AA5xxx (vijfduizend) serie. Of misschien AA6xxx (zesduizend serie, bijvoorbeeld¬†AA6061-T6). Daar zit toch wel vijf tot acht procent aan legeringselementen in, onder andere magnesium en silicium.¬†Behoorlijke flauwekul dus die 100% aluminium, al zal het menig visser waarschijnlijk aan zijn …. roesten wat er nou precies voor soort aluminium gebruikt is. Hier staat een link naar een positief testbericht. Wat maar weer bewijst dat slordige aanduidingen toch op deugdelijke producten kunnen staan.

This entry was posted in Molens, Producten and tagged , , , , . Bookmark the permalink.