Hoe lang blijft een vislijn bestaan?

Afbeelding: © Annemieke van Roekel

Afbeelding: © Annemieke van Roekel

Tijdens het eten van een vis van de markt vond ik een stukje nylon (?) draad terug. Dit leek een vislijn te zijn, maar het kan ook een stukje net zijn geweest. In ieder geval vroeg ik me dus af hoe lang zo’n draad blijft bestaan als hij (onbedoeld) in het milieu terecht komt? Hieronder een plaatje van een link naar de website van onze vrienden van NederlandSchoon. 

werkstuk-tijdlijn2_602x182

 

Plastic vislijn (zie ook Engelse links onder) blijkt zo’n 500 tot 600 jaar mee te gaan  Is het wellicht een idee een lijn te ontwerpen die na, pak hem beet, 10 tot 20 jaar in water helemaal is opgelost? Dus ook geen kleine plastic deeltjes achterlaat? Natuurlijk is bij het ontwerp dan wel belangrijk dat de lijn gedurende de gebruiksduur niet faalt.

Er blijken grofweg twee soorten milieu-vriendelijke kunststof op de markt:

1. de oplosbare, dat wil dus zeggen die meteen beginnen met oplossen zodra er bijvoorbeeld vocht bijkomt (denk aan PVA zakjes voor de karpervisserij)

2. de composteerbare, met een duur woord die opgegeten worden door (micro) organismen, bacteriën, schimmels (denk aan de siliconenkit van je badkamer!)

Verreweg de beste optie is dus kunststof van de tweede soort. Deze degraderen pas bij langdurig contact met de juiste “beestjes”. Veelal nemen deze kunststoffen ook nog eens weinig water op en zijn ze (redelijk stabiel in UV). Dit betekent dus dat je precies de eigenschap hebt die je wilt, mits natuurlijk de lijn op zich ook van goede kwaliteit is.

Mocht je lijn dan breken door teveel kracht of afschuren, dan kun je er in ieder geval van op aan dat hij binnen afzienbare tijd (toch nog wel een aantal jaren) helemaal verdwenen is; omgezet in water en CO2 is eigenlijk correcter.

Hieronder een paar van dergelijke lijnen die commercieel verkrijgbaar zijn. Let ook even op het feit dat er tussen neus en lippen geschreven wordt dat iedere “goede” visser zijn nylon lijnen jaarlijks(!) vervangt.

http://www.gofastandlight.com/Bioline-BioDegradeable-Fishing-Line-by-Eagle-Claw/productinfo/FI-B-BIOX/

http://bassblaster.bassgold.com/biodegradable-fishing-line-you-buying#

http://www.fieldandstream.com/blogs/bass-fishing/2009/09/merwin-does-bioline-biodegradeable-fishing-line-measure

This entry was posted in Lijnen, Onderzoek, Producten and tagged , , , . Bookmark the permalink.