HAAK column VII

Hangt de toekomst van vislijn aan een koolstof draadje?

In april van dit jaar had ik de mogelijkheid om een symposium op het gebied van materiaalselectie bij te wonen in het Verenigd Koninkrijk, bij de universiteit van Cambridge om precies te zijn. Natuurlijk kennen de meesten van jullie de Engelse rivieren en game fishing wel. Deze stad ademde die hele “gentleman’s sports” atmosfeer nog steeds, hoewel er nu voornamelijk buitenlanders rondlopen. Hoe dan ook kreeg ik de kans om een van de materiaalkundige labs van de universiteit te bezoeken en daar was stond ook een soort suikerspin achtige apparaat aan een grote oven vastgemaakt in de hal (zie plaatje linksboven). Dit bleek een productie prototype te zijn voor het maken van carbon nano tubes (CNT), maar dan in draadvorm (plaatje rechtsboven). Dit is vooral een vervanging voor koperdraad omdat het aanzienlijk lichter is en de stroomgeleiding ook heel hoog is. Tijdens de presentatie bleek dat er nog niet over toepassing voor visdraad nagedacht was. 

Zou dat nou een goede oplossing zijn? Zoals ook al op diverse websites te vinden is, hebben carbon nano tubes een 10 keer lagere dichtheid en een 30 keer hogere treksterkte dan koper, dus ca. 0,9 g/cm3 en ca. 6 GPa treksterkte. Lichter dan de meeste gevlochten lijnen en een ca. 40% hogere treksterkte dus. Zijn er dan geen nadelen? Nog wel, ten eerste ligt de productiesnelheid op 20 – 50 meter per minuut. Veel te laag dus ook om bijvoorbeeld 250 kilometer koperdraad in een vliegtuig te vervangen. Daarnaast kon ik ook (nog) niet vinden hoe sterk de CNT draden loodrecht op de lengte zijn. Dit is echter voor de huidige gevlochten lijnen ook de achilleshiel. We zullen dus af moeten wachten welke grote fabrikant deze uitvinding oppikt, het proces optimaliseert en het tegen een redelijke prijs gaat aanbieden. Maar zou een van de oudste universiteiten ter wereld aan de basis kunnen staan van de nieuwste doorbraak in vislijn?

Video van het proces: http://youtu.be/UdHfalyPVhA

Onderschrift plaatjes: Linksboven: Oven voor het spinnen van CNT draad; rechtsboven: een stuk CNT draad; onder: een knoop in een losse CNT vezel. Alle afbeeldingen bewerkt en gehaald van (copyright): http://sse.royalsociety.org/2013/exhibits/electric-carbon/

 

This entry was posted in HAAK column and tagged , , . Bookmark the permalink.