Berkley Nanofil verder uitgeplozen

Na de plaatjes onder de microscoop vroeg ik me af uit hoeveel losse vezels de Nanofil lijnen nou werkelijk zijn opgebouwd. In een persbericht vond ik een interessant feitje: de 0.20 mm (0.008 inch) lijn zou ca. 300 losse vezels bevatten. Even ervan uitgaand dat het een ronde lijn (¼πd²) is en de vezels ook rond zijn, kom je dan uit op een vezeldikte van 11 µm per vezel. Dit klopt dus wel ongeveer met de door DSM opgegeven waarden van tussen 12 en 21 µm. Voor de lijn die ik heb, de “0.04 mm” (eigenlijk meer dan 0.06 mm) zou dat dan betekenen dat er ongeveer 30 vezels in de lijn samengesmolten zijn. Als je kijkt naar de plaatjes in mijn vorige bericht zie je, met een beetje fantasie, ook inderdaad zo’n 5 tot 6 vezels zitten in de doorsnede! Wat wel opvallend is, is dat het net lijkt of er ook nog een of zelfs twee vezels om de vezelbundel heen zijn gewikkeld, maar dat zou ook een resultaat van het fabricageproces kunnen zijn.

Hoe dan ook, een leuke naam, Nanofil, maar de vezels zijn dus ruim micro, niet nano! Microfil klinkt natuurlijk wel een stuk minder spannend. En zoals een visser het op een forum uit de USA al schreef: Berkley is vooral een marketing en advertentie bedrijf; geniaal!

Nanofil kun je bij GoedkoperVissen.nl of Raven.nl kopen en de dunne versie van de G-line bij GoedkoperVissen.nl en Raven.nl.

This entry was posted in Lijnen, Onderzoek, Producten and tagged , , . Bookmark the permalink.