Quantum Exo(tische materialen)

Een mooi voorbeeld van hoe ontwerp en materiaalkeuze tot een beter product kunnen leiden zijn de nieuwe molens van Quantum (in Europa valt dit merk onder Zebco, met onder andere Browning). In Nederland minder bekend, maar bij onze oosterburen kom je ze wel vaker tegen. In het bovenste segment heeft Quantum (niet te verwarren met de Kwantum) een hele lijn spullen uitgebracht onder de naam “Exo PT™”. Het interessantste zijn de molen en de reel met die naam, want het ontwerp daarvan is vanaf het begin volgens een ander concept gedaan. In hun eigen woorden: “Metal Where It Matters™”, oftewel alleen metaal daar waar het strikt noodzakelijk is. Natuurlijk was het doel en zo licht mogelijke molen en reel te creëren maar zonder dat dat ten koste zou gaan van de sterkte en stijfheid. En eerlijk is eerlijk, ze hebben er hun best op gedaan, zie ook de mini site die ze geheel aan hun Exo producten hebben gewijd. Naar de molens kijkend valt meteen op dat er grote delen open zijn gelaten, waar bij traditionele ontwerpen meestal materiaal op die plekken zit. Het ontwerp is zo gemaakt dat het de buitenste delen (vandaar de naam exo(skelet)) het sterkste zijn uitgevoerd in gegoten aluminium legering AA6061-T3 met een supergeheime samenstelling. Voor de delen die minder stijfheid moeten hebben is een speciaal soort koolstofvezel versterkte kunststof gebruikt, waarbij geclaimd wordt dat die vezels aanzienlijk langer zijn (8 mm i.p.v. 1-2 mm) dan bij standaard soorten en het materiaal 2.6 keer sterker is. Ze hebben er zelfs een speciale naam voor bedacht: C4LF™. Al met al zou dat betekenen dat er op minder kritische plaatsen 50% gewicht is bespaard. Ten opzichte van een magnesium legering zou in totaal voor de constructie 38% sterkte zijn gewonnen en in vergelijking met een koolstof composiet zelfs 6 keer.
Ze gaan zelfs zo ver dat ze hun kunstwerkjes pletten op een drukbank, dat is nog eens aanschouwelijke marketing! En natuurlijk moeten de Amerikanen er weer overheen rijden met hun truck…
Op zich ziet dit er allemaal zeer betrouwbaar uit; je kunt inderdaad door slim ontwerp en materiaalkeuze aanzienlijk lichtere molens maken. Er schoten me direct twee dingen te binnen toen ik de informatie op de site en in de catalogus las:
1. De koolstofvezel versterkte kunststof doet me erg denken aan Shimano’s CI4 kunststof denken, hoewel Shimano beweert dat het maar 20% verschil maakt met gewone koolstofvezel versterkte kunststoffen.
2. Ze zijn wel even ongeveer even licht als molens van andere materialen, zie ook deze post over magnesium, maar de sterkte daarvan is natuurlijk lastig te meten. Hoewel in een van de filmpjes wel werd aangetoond dat een andere molen doorboog bij 15lb belasting en de Exo niet.
Een klein detail is verder dat de beugelarm van de molen van een nikkel-titanium legering gemaakt is, oftewel Nitinol (geheugenmetaal).

Prijs: reken maar op iets onder de €300 voor een molen (€259) of reel (€279), leverbaar vanaf januari/februari 2012.

UPDATE: Zowel de molen als de reel zijn te koop bij Askari, een Duitse (web)winkel, voor €209 (reel) en €189 (molen).

This entry was posted in Molens, Ontwerp, Producten and tagged , , , . Bookmark the permalink.