Stalen versus titanium onderlijnen

Bij een bezoekje aan de Visma werd mijn aandacht getrokken door een advertorial van een groothandel die titanium onderlijnen aanbood. Bij de stand aangekomen heb ik mij laten informeren over deze onderlijnen. Er blijkt een aantal redenen te zijn om deze titanium leaders te gebruiken ten opzichte van roestvaststalen onderlijnen:

  • Titanium is dunner bij dezelfde treksterkte
  • De onderlijnen hebben meer rek
  • Titanium is soepeler en kinkt minder

Om dit te kunnen begrijpen moeten we een aantal eigenschappen vergelijken van roestvast staal (RVS) en titanium. In de tabel hieronder staat daarvan de samenvatting. Allereerst blijkt dat titanium een aanzienlijk lagere dichtheid heeft. Het is dus dunner dan RVS bij dezelfde sterkte. Inderdaad blijkt ook de rek een stuk groter: 25% i.p.v. 7%. Bovendien is de vloeigrens belangrijk omdat dat het gebied aangeeft waarin (samen met de rek) de vervorming elastisch is. Dat wil zeggen: tot aan de vloeigrens (1100 MPa bij 25% rek) kan het materiaal zonder vervorming terugkeren naar de oorspronkelijke toestand. Dat is bij RVS dus bij veel lagere druk en rek.

Tenslotte wordt er gesproken over kink. Ik neem maar even aan dat dat gaat om het permanent vervormen van het materiaal. Ook daarvoor heeft titanium door de hogere vloeigrens en bijbehorende rek een voordeel. Daarnaast is de stijfheid (E-modulus) ongeveer de helft, waardoor het materiaal soepeler aanvoelt. Kortom, de claims zijn materiaalkundig allemaal te verklaren!

Natuurlijk is het zo dat deze lijnen duurder zijn, maar ten opzichte van andere hoge kwaliteit afgemonteerde onderlijnen is dit verschil niet erg groot. Losse draad kan wel erg in prijs verschillen. Het verschil in prijs daarvan kan oplopen tot een factor 20! Aan u de keuze in prijs-kwaliteits verhouding!

Complete titanium onderlijnen kun je onder andere bij Raven.nl kopen.

DraadStijfheid (GPa)Vloeigrens (MPa)Rek (%)Dichtheid (g/cm^3)
RVS20076077.8
Titanium1101100255

N.B. Ik heb hier RVS en titanium vergeleken omdat die in zout water redelijk corrosie bestendig zijn, in tegenstelling tot stalen onderlijnen.

 

This entry was posted in Lijnen, Onderzoek, Ontwerp, Producten and tagged , , , . Bookmark the permalink.