Onderlijnen: Kevlar staaldraad

Na het vorige artikel over titanium onderlijnen, kwam ik er achter dat er ook Kevlar onderlijnen bestaan. De enige firma in Nederland die dit soort onderlijnen verkoopt is Albatros Hengelsport voor zover ik weet. Omdat ik natuurlijk nieuwsgierig ben naar wat het precies is, heb ik er meteen een aantal besteld. Volgens de advertentie gaat het om “Kevlar met staaldraad coating”, maar ik vermoed dat het precies anderom is, namelijk staaldraad met Kevlar coating. Kevlar is een merknaam van Dupont voor para-aramide vezels. In Nederland is er een vergelijkbare vezel met de naam Twaron op de markt gebracht door Akzo. Dit onderdeel is ooit weer verkocht en hoort nu bij Teijin. Hoe dan ook zijn het dus zeer sterke, stijve vezels, vergelijkbaar in eigenschappen met Dyneema, UHMWPE, alleen kan het tegen hogere temperaturen, maar heeft het een hogere dichtheid. Ze worden gebruikt voor allerlei militaire toepassingen (kogelwerend) maar ook bijvoorbeeld in Sportex hengels.

Je kunt van Kevlar ook coatings maken, die worden soms als alternatief voor Teflon (PTFE) gebruikt in bijvoorbeeld pannen. En daar zijn we meteen bij onze toepassing: slijtvastheid. Ik vermoed dat de staaldraden met Kevlar gecoat worden om ze langer mee te laten gaan ten opzichte van staaldraad met een normale coating. Aan de andere kant zou het ook gebruikt kunnen worden als extra draden, geweven tussen de staaldraden om een hogere soepelheid aan het geheel te geven. Dit lijkt ook zo op het plaatje. Zodra ik ze binnen heb zal ik er een paar mooie foto’s van posten!

De genoemde Albatros Kevlar onderlijnen kun je hier of hier aanschaffen.

This entry was posted in Lijnen, Onderzoek, Producten and tagged , , . Bookmark the permalink.